Wagenbouw

 

Veel corso’s in het Oosten van het land zijn voortgekomen uit de jaarlijkse feestweek of kermis die in het dorp gehouden werd. In Varsseveld wordt er al 46 jaar een allegorisch optocht gehouden.

Een aantal optochtwagens vallen onder de categorie Grote bloemenwagens. Deze bloemenwagens zijn optochtwagens volledig beplakt met dahlia's. De Varsseveldse Gymnastiek Vereniging bouwt bijna sinds het begin van de optocht in Varsseveld zo'n bloemenwagen. Deze wagenbouwgroep onder de vlag van V.G.V. bestaat uit een 16-tal enthousiaste mannen en vrouwen. De meeste bouwers zijn al jaren van de partij, maar er komt bijna elk jaar wel weer nieuwe aanwas. Deze kerngroep ontwerpt, maakt een maquette, bereid de plek waar de wagen gebouwd wordt voor en bouwt uiteindelijk de optochtwagen.
We bouwen op dit moment net buiten Varsseveld bij de Familie Abbink aan de Schilderinklaan. Hier wordt de wagen gebouwd, met papier beplakt, en geschilderd. In de laatste week (voor het bloemen plakken) verplaatsen we de wagen naar het plakadres bij Fa. Van Raam in Varsseveld alwaar de Dahlia's op de wagen geplakt worden.
De optochtwagen van V.G.V. bestaat voornamelijk uit staal en papier-maché. Van stalen buizen en pinnen wordt het karkas in de juiste vorm in elkaar gelast. De stalen vormen worden later bedekt met papier-maché. Er komen ongeveer 5 a 6 lagen papier over elkaar geplakt op het stalen frame. De laatste laag papier is wit. Zo hebben we een goede ondergrond om de wagen in de kleur te zetten. Met het in de kleur zetten van de wagen bepalen we welke (kleur) bloem waar moet komen te zitten. De bloemen worden op het geverfde papier-maché geplakt. We hebben een heel jaar om een optochtwagen te bedenken en bouwen, maar het beplakken van de wagen met bloemen gebeurt altijd in de laatste week voor de optocht. De bloemen worden meestal vanaf zaterdag voor de kermis geplukt. Ze zijn beperkt houdbaar, dus de zaterdag erop tijdens de 2e rondgang van de optocht zie je de bloemen al slechter worden. Het bouwen van de optochtwagen wordt door ongeveer 16 personen gedaan, het bloemenplakken gebeurt de laatste dagen voor de kermis en optocht door veel meer mensen. 

Dwergen VGV VGV Wagenbouw 2

 

We trommelen dan een groot aantal enthousiaste vrijwilligers op van onze gymvereniging, jong en oud. Iedereen kan, en komt dan ook meehelpen. De jongste is soms nog geen 10 jaar, terwijl de oudsten al achter in de 80 zijn.(Dit zijn wel de meest ervaren vrijwilligers die er vaak al vanaf het begin bij zijn). Er wordt vanaf maandagavond overdag en 's avonds tot in de nacht geplakt om de wagen op tijd klaar te krijgen. Overdag zijn er meestal rond de 35 plakkers, en 's avonds loopt het op tot meer dan 65 personen. Je kunt je voorstellen dat het een gezellige boel kan zijn. Natuurlijk hoort er op zijn tijd een natje en een droogje bij.

Het is altijd weer spannend (en een kippenvel momentje) om te zien hoe de wagen naar buiten komt als deze volledig in de bloemen zit.
Op Donderdag namiddag, meestal rond 17.00 uur rijden we de bloemenwagen naar het opstelterrein voor de jurering en de optocht. Als alles maar heel blijft! Hoe vind het publiek de wagen?
Voor de meesten begint met de optocht ook de kermis, voor de wagenbouwers is deze dan al een week bezig!!

Like en volg de wagenbouwers via Facebook

Wagenbouwers VGV ontvangen publieksprijsOptochtwagen VGV 2018